Édesen egészséges

Nyírfacukor

 

 

                Egyes feljegyzések szerint a nyírfacukrot az északi országok már a 60-as évek óta használják édesítőszerként. A természetes cukorfélék közé sorolható, íze, édesítő értéke, illetve felhasználása szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukorral. Az egészségre gyakorolt hatását több tudományos teszt és tanulmány igazolja. Nálunk alig néhány éve kezdett ismertté válni.

               Nem hizlal, 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz, nem savasítja a szervezetet, nem szolgál táptalajként számos bakériumnak, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat. Cukorbetegek, fogyókúrázók, terhességi diabéteszben, csontritkulásban szenvedők, valamint fogszuvasodással küzdő gyerekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják.

              Vannak, akik egyértelműen éltetik és használják, míg mások kissé drágálják a terméket. Minden esetre érdemes megkóstolni, ismerkedni vele, főleg, hogy most már majdnem minden bioboltban kapható, különböző kisebb-nagyobb kiszerelésben – tudtuk meg Sipka Gábortól, a Nyírfacukor Kft. marketing igazgatójától.

 

Hogyan jutott el hozzánk

              A nyírfa kb. 15 méter magasra növő, jellegzetes ezüstfehér kérgű, vékony eurázsiai fafajta, melyet a népi gyógyászat régóta ismer. Levelének baktériumölő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak, de alkalmasnak tartják reumás fájdalmak, vese- és epekövek kezelésére, illetve a vér koleszterinszintjének csökkentésére is. Nemcsak levele, de a kérgéből csapolással kinyerhető nedve is felhasználható. Az édes nedvű fákból nyert szirup nem új keletű dolog, elég, ha az Amerikában oly kedvelt juharszirupra gondolunk. Az amerikai kontinensen juharfából, az eurázsiai kontinensen nyírfából vontak ki cukorszirupot.

              A nyírfa kérge és rostja egy további cukorfélét tartalmaz, mely feldolgozás után látszólag olyan, mint a közönséges kristálycukor, ám a két cukor szerkezetét, felépítését tekintve egyáltalán nem hasonlít egymáshoz. A nyírfacukor egy teljes mértékben egyedi vegyület, melyet a XIX. század végén egy német tudós, Hermann Emil Fisher, elemzett ki pontosan, aki azután a biokémiában elért eredményeiért 1902-ben kémiai Nobel díjat kapott.

             A nyírfacukor tömeges, ipari méretű gyártását – a hagyományos cukor pótlásaként – Finnország dolgozta ki a második világháború idején. A fejlesztésre egyszerű okok miatt került sor: az ország a háború alatt minden beszállítási lehetőségtől el volt zárva, így a kristálycukor sem volt számára elérhető. A nyírfa, mint cukorforrás már régóta ismert volt, ezért a nyírfa kérgéből és rostjaiból kivonható cukor kézenfekvő megoldásnak tűnt. Mivel a nyírfacukor előállítása jóval drágább és kevésbé hatékony, mint a hagyományos cukoré, ezért gyártása a háború után háttérbe szorult.

                Bár a nyírfacukrot a tudomány már 115 éve ismeri, az egészségügyi hatásaira és diétás előnyeire vonatkozó kutatások csak a 60-as években indultak meg, szintén finn kutatók vizsgálatainak eredményeként. Míg 1970 előtt a nyírfacukrot főleg a cukorbetegek étrendjében alkalmazták alternatív cukorhelyettesítőként, a 70-es évektől már antibakteriális és fogszuvasodást gátló hatásait tanulmányozták. Ezt követően világszerte végeztek további kutatásokat, melyek a nyírfacukor számos egyéb jótékony hatásra mutattak rá. Az egykori Szovjetunióban például évtizedekig használták diabetikus célokra, míg Németországban intravénás tápláláshoz alkalmazták.

 

                Hatalmas előrelépést jelentett, amikor kiderült, hogy a nyírfacukrot nemcsak a nyírfából – mint a szőlőcukrot sem csak szőlőből –, hanem több más hasonló rosttartalommal rendelkező növényből is ki lehet vonni.

                   Az ezredforuló elejétől a világ számos pontján kezdtekmegjelenni ezek az újfajta üzemek. A módszerek fejlesztésében Kanada és az Egyesült Államok járnak az élen.

 

 

 

 

               Így mára lehetővé vált, hogy minden kontinensen, a világ számos országában gazdaságosan előállítható és elérhető legyen a nyírfacukor.

Kémiai összetétele

               Az egyszerű cukrokat a bennük lévő szénatomok száma szerint is csoportosítják, vannak 6 szénatomosak (szőlőcukor) és vannak 5 szénatomosak. A nyírfacukor is egy ilyen 5 szénatomos cukor, amely nagy tömegben vesz részt a növényi sejtek felépítésében.

                  Nem a hagyományos „-óz” (szacharóz), hanem a magyar (és egyben nemzetközi latin) „-itol” végződésű cukrok közé tartozik. Ezeknek szerkezetükből adódó jellemzőjük, hogy jobban ellenállnak hőnek, savaknak, lúgoknak. Rendkívül stabil vegyületek, lassabban is emésztődnek, és nem minden baktérium képes megemészteni őket.

               A nyírfacukor kémiai meghatározása rendkívül egyszerű. Kémiai neve xylitol, ami a görög xyl(lon): fa, ami a nyírfára utal + -itol: egy stabilabb kémiai cukorfélét jelentő végződés összetételéből származik. Képlete: C5H12O5.

Finnország fejlesztette ki a második világháború idején. A hagyományos cukrokhoz képest a nyírfacukor mintegy 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz – míg a hagyományos kristálycukor kalóriatartalma 400 kcal/100 g, addig a nyírfacukoré csupán 240 kcal/100 g. A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs, ám súlyos betegségben szenvedőknek minden esetben érdemes kikérni háziorvosa tanácsát!

Hatása az emberi szervezetre

             Az evolúció során az ember évmilliók alatt fejlődött ki, ami azt jelenti, hogy a természetes körülmények megváltozásához is kiválóan tud alkalmazkodni. Az utóbbi időkben tápanyagaink és természetes környezetünk nagy változásokon ment keresztül, míg szervezetünk szinte ugyanúgy működik!

              A szerves tápanyagaink közé tartoznak a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és a vitaminok, melyeket az emésztés során a szervezetünk alkotóelemekre bont, majd elraktároz és a környezeti hatások függvényében használ fel. Az emésztés során lassan, fokozatosan az összes emészthető szénhidrátféle különböző mértékben egyszerű cukorrá, azaz glükózzá bomlik le.

             Van egy szint, ami felett a szervezet már elveszti az irányítását a bevitt anyagok felett. Amikor cukrosat, vagy más, finomított szénhidrátot tartalmazó ételt eszünk, az vércukorrá (glükózzá) bomlik, aminek következtében a vércukorszint gyorsabban emelkedik. A szervezet nincs erre berendezkedve azonban, hiszen a természetben alig található tiszta formában és nagy mennyiségben fogyasztható glükóz. Ezért, ha a vércukorszint túl hirtelen megemelkedik, az számos problémát eredményezhet.

              A vércukor feldolgozását a szervezet döntése alapján az inzulin szabályozza, mely az összes cukrot kivonja a vérből. Azáltal, hogy a vércukrot a sejtekhez juttatja, minden azonnali energiaigényt képes kielégíteni.

              A nyírfacukor egyik nagy előnye, hogy különösen lassan emészthető szénhidrát, azaz csak több különböző vegyületen keresztül alakul át glükózzá. Ez időigényes folyamat, ezért a nyírfacukor alig van hatással a szervezet vércukorszintjére. A teljes emésztési ciklus folyamán a nyírfacukornak nagyjából 25%-a képes átalakulni glükózzá és felszívódni a vérben, míg a maradék 75%-a továbbhalad a bélrendszerben, és más emésztési folyamatokban vesz részt.

Összegezve a nyírfacukor tulajdonságai:

  • Enyhíti a természetellenes éhségérzetet.
  • Csökkenti a cukor és szénhidrát iránti vágyat.
  • Elősegíti az emésztési folyamatokat, gátolja a székrekedést. Alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet. Nem növeli a test inzulin szükségletét.
  • Alacsony kalória- és felszívódó szénhidrát tartalom. Lassítja a fogszuvasodást, a fogkőképződést, csökkenti a lepedékképződést.
  • Nem táplálja a kártékony baktériumokat szervezetünkben. Igazoltan használható gombás fertőzések pl. Candida esetén is. Lúgosító, méregtelenítő hatású.
  • Elősegíti a kalcium és ásványi anyagok, B-vitaminok felszívódását.

Ellenőrzötten gyártják

             A Nyírfacukor Kft. által forgalmazott nyírfacukor természetes módszerekkel, vegyi anyagok felhasználása nélkül készül.

             A XXI. században – elsősorban környezettudatossági és környezetvédelmi okokból – a nyírfacukor alapanyaga már nem csak a nyírfa, hanem különféle ipari növények, mint pl. a kukorica fel nem használt visszamaradt részei.

            Előállítása alapvetően különböző szűrésekből, tisztításokból, keverésekből és sűrűsítésekből áll. Ezen folyamatok során fokozatosan különválasztják a nyírfacukrot az egyéb összetevőktől.

           Az üzemből távozó melléktermékek csupán felaprított száraz vagy szirupos növényi maradványok lesznek, melyek a természetben egyszerűen lebomolva humusszá alakulnak. A felhasznált víz a mechanikus tisztítás után akár a természetbe is visszakerülhetne, mivel teljesen tiszta. Ehelyett, kiváló minőségének köszönhetően, és az újrahasznosítás elveinek megfelelően, visszakerül a gyártásba, így gyakorlatilag környezetszennyező melléktermék nem keletkezik.

           A nyírfacukor fehér színű, ami nem a mesterséges fehérítés, hanem a teljes tisztítás eredménye.

             A HACCP rendszerű minőségbiztosítás, valamint az SA 8000:2001 és GMP tanúsítvány garantálja az élelmiszer- és gyógyszertisztaságú nyírfacukor előállítását.

Kevesebb kalória

               Az emberi túlsúly egyik oka, hogy a hirtelen megemelkedett inzulinszint éhségérzetet okoz, ezért túl sokat eszünk, túl sok kalóriát és szénhidrátot viszunk be szervezetünkbe.

          Ma már szinte nincs is olyan élelmiszer, amely ne tartalmazna hagyományos cukrot. Ez az állandó cukorbevitel rendszeresen megemeli a vércukorszintünket, és így az étvágyunkat is. Ezzel szemben a nyírfacukor emésztése stabil vércukorszint mellett megy cégbe, így elősegíti az étvágy csökkentését és késlelteti az éhségérzet kialakulását.

             A hagyományos cukrokhoz képest a nyírfacukor mintegy 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz – vagyis amíg a hagyományos kristálycukor kalóriatartalma 400 kcal/100 g, addig a nyírfacukoré csupán 240 kcal/100 g.

           Nem fogyasztószer, nem üres kalória. Tartalmaz kalóriát. De nem okoz éhségérzet-fokozódást, ezáltal jelentős mértékben hozzájárul a hatékony fogyókúrához. Rendszeres fogyasztásával és a mozgásra fordított idő növelésével, jelentős mértékben hozzájárulunk jó közérzetünk és egészségünk megőrzéséhez.

 

Cukorbetegeknek is

            A diabétesz – vagy köznapi nevén a cukorbetegség – a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a vércukorszint szabályozásának károsodása. Kialakulásának oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, esetleg mindkettő. Ha valaki túl sok finomított cukrot vagy szénhidrátot fogyaszt, annak vérében megnő a cukor mennyisége. A hasnyálmirigynek erre aktív inzulintermeléssel kellene válaszolnia, ám a diabéteszben szenvedő betegeknél épp ez a szabályozási mechanizmus hiányzik. A vércukorszint emelkedése olyan további problémákat eredményez, mint például a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, szívelégtelenség. Ugyanakkor, korai stádiumában felismerve, megfelelően fegyelmezett életvitel mellett, a betegség kezelhető, a betegek szinte normális életet élhetnek.

           Egy 1981. július 21-én publikált kutatás szerint, kísérletképpen 14 inzulint használó résztvevő kapott 30 g nyírfacukorral vagy 30 g szőlőcukorral édesített reggelit, miközben folyamatosan ellenőrizték szervezetük reakcióit. A különbség látványos volt. A szőlőcukrot fogyasztó egyéneknél a vércukorszint és az inzulin iránti szükség növekedése azonnal mérhető volt. A 30 g nyírfacukor fogyasztása azonban semmilyen azonnali mellékhatást nem okozott. A további mérések 1 óra, illetve 2 óra elteltével megerősítették, hogy a nyírfacukor emésztése és hatása a vércukorszintre egyenértékű a keményítővel, diabéteszesek számára teljesen biztonságos. Ennek ellenére, a használatának megkezdése előtt, minden esetben kérje ki háziorvosa tanácsát!

 

A fogak egészségéért

             A fogszuvasodás évtizedek óta népbetegség. Okai között szerepel a cukros ételek napi többszöri fogyasztása és a fogápolási kultúra hiányossága.

           A nyírfacukor fogyasztásával nemcsak a fogszuvasodás előzhető meg, hanem a már károsodott fogak állapota is javítható. Pozitívan befolyásolja továbbá a csontok erősségét, sűrűségét és ásványi anyag tartalmát is, így nemcsak a fogszuvasodás, hanem a csontritkulás is késleltethető, sőt, kellő odafigyeléssel és más kiegészítőkkel együtt talán meg is előzhető. Tudományos megfigyelések arra is rávilágítottak, hogy azok az édesanyák, akik nyírfacukrot fogyasztanak, illetve ilyen tartalmú rágógumit használnak a szoptatás ideje alatt, csökkentik a fogszuvasodást okozó baktériumok kialakulásának esélyét gyermekeik szájában. Az így felnövő gyermekek esetében lényegesen kevesebb fogprobléma adódik.

             A nyírfacukor jelentős mértékben segíti fogaink épségének megóvását, mivel megakadályozza a szájban lévő baktériumok savtermelését, képes helyrehozni a már károsodott fogzománcot, csökkenti a lepedék lerakódását.

Nyírfacukor a konyhában

          A nyírfacukor alkalmas hideg-meleg ételek, italok készítésére, receptjeink bármifajta megváltoztatása nélkül. Használhatjuk sütemények, torták, főtt és sült ételek, desszertek, fagylaltok, likőrök édesítésére. Jegyezzük azonban meg, hogy antibakteriális hatásánál fogva − nem nyújt táptalajt a gombaféléknek − önmagában nem alkalmas élesztővel készült ételek, mint például kelt tészták készítésére.

             A nyírfacukor korlátlan mennyiségben is biztonságosan fogyasztható, káros mellékhatása nincs. Javasolt a 4−5 hetes hozzászoktatási időszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a nyírfacukorra. A hashajtó hatás napi küszöbértéke felnőtteknél 150 g, gyermekek esetében 40 g. A nyírfacukor, csakúgy mint a csokoládé, kutyák és más háziállatok számára nem adható!

További információ: www.nyirfacukor.hu

Tábori Zsuzsa