A gyógyító növények királynôje: a homoktövis

Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak annyi szokott lenni: mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz. Akik pedig isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült ôrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfôbb kincse.

A homoktövis sűrűn ágas, 1,5–3 méter magas, lombhullató, szélporozta cserje. Hajtásai rendszerint tövisesek, termése narancssárga bogyó, talaj iránt nem igényes, a napot szereti. A téli hideget jól viseli, a fagyok nem károsítják. Szibéria és Mongólia területén is eredményesen termeszthető.

Már a hetedik században klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Az egyik legrégebben használt gyógynövény, az egészség tárának is hívják. Több mint 190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

Gyógyhatások: A, E, F, C, B1, B2, P vitaminokban gazdag, karotinoidokat, flavonoidot, káliumot, cinket, magnéziumot, kalciumot, nyomelemeket és zsírsavakat tartalmaz. Magas antioxidáns tartalma miatt daganatgátló hatású.

Gyümölcsöt 5–6 éves korától hoz. A termés alakja tojásformájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú.

Termése augusztus elejétől október végéig érik be, savanykás, de a feldolgozás után kellemes ízű üdítőként fogyasztható.

Természetes előfordulási helye megtalálható tengerpartok laza, erősen alkálikus homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig. Ez utóbbi tulajdonsága teszi alkalmassá a talaj megkötésére az erdőirtásokon. Hazánkban gyakran ültetik dísznövényként, mert termése hosszú ideig díszít.

Itthon is termelik a gyógyító gyümölcsöt

Könnyen szaporítható fás és gyökérdugványokról. Leghamarabb gyökérsarjak telepítésével nyerhetünk csemetét, melyből egy törzs alakításával szép fácskát nevelhetünk. Nem különösebben igényes, az öntözést és a tápanyagellátást (szerves trágyát) meghálálja azonban.

A kecskeméti Szent Kristóf Ház Kft. évek óta termeli és gyártja a homoktövisből készült finomságokat: a bionektárt, a biovelőt, a biolekvárt és a bioőrleményt.

Nagy Ervinné, a cég vezetője már minden egyes apró részét ismeri a homoktövisnek.

– A bogyó szedése a sűrű tüskék miatt rendkívül nehéz, időigényes munka. A készítmények alapanyagául szolgáló biohomoktövis a Kecskemét határában lévő Biokontroll Hungária Kht. által ellenőrzött ökológiai gazdálkodásunkból származik – mondta lapunknak Nagy Ervinné.

– Termékeink tartalmazzák a bogyó húsának levét és a benne lévő olajokat. A préslét kíméletes eljárással, vákuumos technikával kezeljük, hogy megőrizze a gyógynövény jótékony hatóanyagait. A nektárhoz biomézet, a lekvárhoz bionádcukrot használunk, de a cukorbetegek számára 100%-os préslevet is árulunk – tette hozzá a termelő, aki egyedülálló módon nyers formában is árusít a biopiacon a termékből. Kipréselt lét, mézzel vagy méz nélkül és nyers héjmagőrleményt is. Senki más nem árusítja így, pedig ilyenkor van a legnagyobb beltartalmi értéke.

Ivólé, dzsem, bor, likőr, zselé, pálinka, héj és magőrlemény, sőt olajtermék is készül belőle, valamint skandináv kozmetikumok kedvelt alapanyaga is. Kiemelkedő a C-vitamin- tartalma, mely a citroménak tízszerese.

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynôjének. Ôsidôk óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, akárcsak a tibetiek és a mongolok. Nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét és a testre, lélekre gyakorolt üdvös hatását.

Gyógyhatása igen sokrétű

Általában elmondható a homoktövisről, hogy gyógyítási és megelőzési céllal egyaránt használatos, melyet úgy külsőleg, mint belsőleg eredményesen lehet alkalmazni. A homoktövis növeli szervezetünk ellenálló képességét, például műtéti vagy fertőző betegségek utáni legyengüléskor igen jó immunrendszer- erősítő. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítja az érelmeszesedés kialakulását. Elősegíti az optimális testsúly fenntartását. A különböző készítményeket szedhetjük testi, lelki fáradtság, kimerültség, étvágytalanság, fertőzésveszély (influenza és náthás meghűlések) esetén, de eredménnyel alkalmazhatjuk szénanátha és minden típusú allergia ellenében is. Gyulladáscsökkentő és hámosító hatásának köszönhetően segíti a sebgyógyulást, jótékonyan hat a repedezett, száraz bőrre, de a bőrbetegségek (akne, ekcéma) gyógyulását is serkenti. Nem elhanyagolható védelmet nyújt az UV-sugárzás ellenében. A magolajából készült készítményeket epehólyag-gyulladásban és hasnyálmirigymegbetegedésben szenvedőknek nem javallják. Egyébként az előírásokat betartó fogyasztását követően mellékhatást még nem mutattak ki. A magolaj különösen alkalmas nehezen gyógyuló sebekre, fagyási és égési sérülésekre, sőt sugársérülésekre is. Hatékonyan alkalmazható gyomorpanaszok (gyomorégés), gyomorfekély, nyombélfekély kezelésére is. Alkoholistáknál elősegíti a májfunkció helyes működését, illetve csökkenti az elvonási tünetek kellemetlenségeit. A leveléből készült teát megfázásos, hűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

A gyártás folyamata

  1. Leszedik.
  2. Kipréselik a levét.
  3. Ízesítik és palackokba töltik.
  4. Héját, magját megszárítják.
  5. Megőrlik, ebből lesz a homoktövispor.

Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás

A homoktövisnek egészséges fejlődés esetén a hatodik évben el kell érnie a 2,5–4 méteres magasságot. Ez csak folyamatos tápanyag-utánpótlás, öntözés és növényápolás mellett lehetséges.

Öntözés

Termése télen is a fán maradhat. Márciusban virágzik, ezután fejlődik ki a termés. Ekkor a nagyobb adagú öntözés (50 mm) a bogyófejlődést és a kedvező rügydifferenciálódást egyaránt elősegíti.

Betakarítás

A gyümölcs szürete a növény biológiai adottsága miatt – sűrűn tövises – nehézkes. A vesszők teljes hosszában és a levélhónaljakban szorosan ülő, rövid kocsányú bogyókat nehéz megfogni. Egy szedő naponta 25–35 kg termést tud leszedni, ezért kézi szedése nem gazdaságos.

Szibériában a szürettel megvárják az első fagyokat, ezután már kézzel is könnyen lerázzák, majd összegyűjtik a termést. A biológiai érték megőrzése érdekében még a fagyok előtt tanácsos szüretelni, azonban ezért a terméssel megrakott ágakat lemetszik a fákról, és az e célra kialakított cséplőgéppel szedik le a bogyókat.

 

Radics Márk

 

Megrendelhető:

Nagy Ervinné, (06-30) 943-0168
Magánszemélyek részére: rendeles@biohomoktovis.hu
Kis- és nagykereskedők részére: info@biohomoktovis.hu