Magyar találmány a papírbili!

Néhány hazai üzlethálózat évek óta árusítja a pottyflip néven ismert eldobható papírbilit.
Ki gondolná, hogy ez az igen praktikus és higiénikus használati eszköz egy magyar feltaláló, dr. Gara Péter ötlete és kivitelezése alapján született.

A gyermekes szülők bizonyára nem egyszer tapasztalják, hogy kirándulásokra, hosszabb utazásokra milyen sok nélkülözhetetlen tárgyat kell magukkal vinni. Amiknek számát és főleg súlyát jó volna a felére csökkenteni. A műanyag bilik használata túl sok kényelmetlenséggel jár, túl nagy helyet foglal, és nem elég higiénikus, hiszen kirándulás során nincs mindig mód annak kiürítésére, alapos kitisztítására. A feltaláló saját gyermekeinek kiskorában fedezte fel, hogy rés van a gyermekek higiéniai piacán. A gyermekek pelenkázási szakasza után nem azonnal következik a tökéletes szobatisztaság. Ugyan a szülők nem minden esetben fogalmazták meg, de volt egy igény a 1,5–4 éves korú gyerekek szüleinek részéről egy, a pelenkavilágból hozott kényelmet biztosító bilire. Ha már létezik eldobható pelenka, miért ne létezhetne eldobható bili, ami időt, energiát takarít meg, emellett olcsó és könnyű a használata.

A világban eddig több százezer darabot forgalmaztak, Magyarországon 50–60 000 darabot. Itthon 300–400 forint közötti áron vásárolható meg.

Mielőtt a boltokba került

A papírbili ötlete közel tíz éve született meg. A találmányt dr. Gara Péter 2002-ben kezdte szabadalmaztatni, ami hét évet vett igénybe. Eközben 2004-ben megalakult az AP System Kft., aminek elsődleges célja a társaság kizárólagos hasznosítására bízott szabadalom szerinti, többéves fejlesztői munkával kidolgozott hullámpapír-szerkezet gyártása. Az AP System fő termékének fejlesztése többéves folyamat volt. Következetes termékfejlesztői megközelítéssel, a legfontosabb termékjellemzők megfogalmazásával és alapos konstruktőri, modellkészítési, elemzői munkával lett sikeres a termék. A fejlesztésében kulcsszerepet kapott a Budapesti Műszaki Egyetem terméktervező szakág vezető fejlesztőmérnöke és a köré szerveződő szakértői, fejlesztői team. A feltaláló maga is a Budapesti Műszaki Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékének tudományos munkatársa. A találmány kidolgozásában nagy segítségére volt tanítványa, Hollósi Domonkos, akivel 2005-ben Magyar Termék Nagydíj dicsérő oklevelet vehetett át.

Környezetkímélő alapanyag

A termék kivitelezésénél alapvető fontosságú szempont volt a gyermek biztonsága, a termék terhelhetősége! A RONDO Kft. által fejlesztett, nagyon jó szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező hullámpapír – több rétegben – az alapanyaga ennek a papírbilinek. A csomagoláson az olvasható, hogy 40 kilóig terjed a teherbírása. A gyermekek többszörös biztonságát a konstrukció optimális kialakítása, alapos tesztek, mérések garantálják. A környezetvédelmi szempontok a fejlesztés alapvető célkitűzései közé tartoztak. Az alapanyag környezetkímélő, újrafelhasznált papírból készült. Az eldobható termék teljes egészében lebomló anyagokat tartalmaz. A hullámpapír gyermekbili egyre több környezeti szakember szerint az egyre inkább valós fenyegetést jelentő vízhiányos korszak víztakarékos, higiénikus megoldása.

Nem csak az EU-ban, de az USA-ban is

A találmány 2005 tavasza óta Magyarországon is kapható, több díjat és elismerést kapott a feltaláló és terméke. Már a kezdetektől nem a magyar piacra szántuk alapvetően a terméket – említi egy korábbi nyilatkozatában dr. Gara Péter. A bélelt papírülőke már szabadalmi oltalom alatt áll Magyarországon, az EU-ban és az Egyesült Államokban is, és díjat nyert a ValDeal Innovációs Zrt. 2007-es projektversenyén, amelyet azzal a céllal indítottak, hogy innovatív projektek és vállalkozások üzleti fejlesztésével, új találmányok piacra juttatásával mozdítsák előre a hazai kutatók és feltalálók itthoni és nemzetközi érvényesülését. A ValDeal szakemberei felkutatták az üzleti partnert és a feltalálóval szorosan együttműködve alakították ki a végső megállapodást egy amerikai céggel. Az American Hygiene Products, amelyet tulajdonosa e termék piacra dobásáért alapított, megvásárolta a gyártási és forgalmazási jogot. 2009 óta már Amerikában is kapható a termék. A hullámpapír-szerkezet magyar és nemzetközi szabadalommal védett termék. Bár egyelőre csak Magyarországon, az EU-ban és az USA-ban védi szabadalom, nem fenyeget az a veszély, hogy „lekoppintják” az ötletet, hiszen aprócska technikai megoldásokon múlik, hogy megfelelően funkcionáljon a bili. Gara úr elmondása szerint a világban eddig több százezer darabot forgalmaztak, míg Magyarországon 50–60 000 darabot. Jelenleg a gyártás Budapesten és Törökbálinton történik. Itthon 300–400 Ft közötti áron vásárolható meg az üzletekben.

A feltaláló véleménye szerint

Ez csak egy kis bili, egy hasznos kis termék. Akik használták már, kisgyerekesek, pár százezren szerte a világban, azok szerencsére megkedvelték, szeretik – vélekedik a feltaláló. Magyarországon nem csak azért szeretik a hét- és egydarabos kiszerelésben kapható papírbilit, mert környezetbarát, hanem mert bevásárláskor, játszótéren, parkokban sok kellemetlen megjegyzéstől megkíméli a szülőket, ha hirtelen nem találnak WC-t csemetéjüknek.

Tábori Zsuzsa