Csak szódával igazi a fröccs

A kisebb hullámvölgyeket nem számítva több mint másfél évszázada töretlen a szikvíz, más néven a szóda népszerûsége Magyarországon. Bár a rendszerváltás utáni néhány évben a számtalan fajta ásványvíz bolti megjelenése visszaszorította a szódafogyasztást, a jelek szerint újra hódítani kezd, és nemcsak a bevett szokásaikhoz ragaszkodó idôsebbek, hanem fôként a fiatalok körében.

A fröccs − amiről ma egyre többen elismerik, hogy fogyasztása igenis egészséges − szódával az igazi, ráadásul újra divatba jöttek a sűrített szörpök is.

Egy kis történelem

A szódavizet − bár szigorú értelemben véve nem magyar találmány − alapvetően a hungarikumok között tartják számon. A történetírások szerint ugyanis a magyarokat Jedlik Ányos, a győri bencés gimnázium tanára − a dinamó későbbi feltalálója − ajándékozta meg 1829-ben a mesterséges savanyúvízzel, vagyis a szódával. Noha őt megelőzően már az 1700-as évek végén állítottak elő mesterséges savanyúvizet fizikusok Genfben, de eljárásukat titokban tartották, így Jedlik tőlük függetlenül jött rá a szódakészítés mikéntjére, és elsőként alkotott olyan készüléket, amelynek segítségével olcsón lehetett a vizet szén-dioxiddal telíteni. A feltaláló szerkezete alkalmas volt a szikvíz ipari méretű előállítására is.   

Hazánkban már az 1800-as évek végén hozzáláttak az iparosok a szódavízkészítéshez szükséges gépek gyártásához. Ennek köszönhetően már a múlt század elején virágzásnak indult a szikvízgyártás, mint kisipari mesterség. A két világháború között a gyártást modernizálták, gyorsabbá tették. Az akkoriban gyártott gépek közül sok még ma is működik, ami − a Szikvízgyártók könyve szerint − bizonyítja, hogy a magyar szódagyártási technológia európai színvonalat képviselt.

Az ötvenes évek elején a virágzó szikvízüzemeket államosították, ám a lakosság elégedetlensége miatt a hatóságok 1954-ben arra kényszerültek, hogy újból engedélyezzék a „szegények üdítőjének” nevezett, közkedvelt szódavíz házhoz szállítását. A szigorú megkötések és adóterhek mellett így néhány bátor iparos újra elkezdhette a szikvíz kisüzemi gyártását.

Hogy kerül buborék a vízbe?

A tapasztalat azt mutatja, hogy manapság sokan restek maguk készíteni otthon a szódát házi, patronos szifonban, inkább vesznek egy újratölthető palackot, és elmennek a „szódáshoz” megtöltetni. Szódát ugyan most is lehet kapni számos élelmiszerboltban, ahol becserélik az üres palackokat telire – sőt van olyan borászati bolt is, ahol szikvizet árusítanak a borok mellett −, de sokan vannak, akik ragaszkodnak a saját üvegükhöz, ezért eljárnak a szikvízkészítőhöz megtöltetni azt.

A szódatöltés nem kerül többe, mint egy átlagos minőségű ásványvíz. Nem szólva arról, hogy a palackozott ásványvíz felbontás után hamar elvesztheti a szénsavtartalmát, míg a csapolófejes szódáspalack jobban benntartja a buborékokat.

Mivel a szóda is élelmiszernek minősül, Magyarország EU-csatlakozása óta meg kell felelnie a HACCP- (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok) rendszer minőségbiztosítási előírásainak. Ezekben meg van határozva, milyen víztisztító rendszereket kell használni, mennyi szénsavnak kell minimum benne lennie a szódavízben, mi mindennek kell a palack feliratán szerepelnie, azaz fel kell tüntetni rajta, mi az összetétele, meddig őrzi meg a minőségét, hogyan kell tárolni és ki a gyártója.

Régen a szódásüveg feje ólomból készült, az uniós szabványok miatt ma már csak műanyagból vagy rozsdamentes anyagból állíthatók elő a fejek.

A töltés szakértelmet, gyakorlatot és nagy odafigyelést igényel. A szifonfejjel felszerelt szikvizes palackot fejjel lefelé állítva kell behelyezni a töltôgépbe.

A szóda csapvízből készül, amelyet különböző szűrőkön keresztül tisztítanak. A szabályok szerint kell lenni egy úgynevezett durva szűrőnek, ami a mechanikai szennyeződéseket szűri, egy szűrőnek, ami a klórt vonja ki, és egy csírátlanítónak, ami a baktériumoknak a folyadékba jutását akadályozza meg, azaz átlagban legalább három szűrőn megy át a csapvíz, mielőtt a szódáspalackba kerül. Fontos az is, hogy az adott térségben milyen minőségű a csapvíz. Vannak ugyanakkor hazánkban olyan szerencsés szikvízkészítők, akiknek a kertjükben fúrt kútból olyan tiszta, jó minőségű forrásvíz jön fel, hogy alig kell tisztítani. Van, ahol viszont rossz minőségű az ivóvíz, például sok vasat vagy mangánt tartalmaz, ott többféle szűrést ír elő a hatóság. A vizet évente kötelezően be kell vizsgáltatni, de ha bármi történik – mondjuk csőtörés –, saját érdekében maga a szikvízkészítő is kéri az ellenőrzést.

Az eljárás látszólag nem túl bonyolult: a szűrt víz tartályból, a szén-dioxid pedig palackból kerül egyszerre egy lapátos keverőtartályba, a letöltőfejen keresztül pedig kijön a kész szódavíz. A családi kisüzemek zöme félautomata keverőgépeket használ. Ma már a keverőtartálynak is rozsdamentesnek kell lennie, hogy semmilyen nehézfém ne oldódhasson bele a szódavízbe. Korábban ez is − akárcsak a szódásüvegek feje − ólomból készült.

A mai gépeken van vízszintjelző, ami mutatja, hogy meddig van feltöltődve a tartály és a nyomásmérő. A széndioxidnak hét bar nyomáson kell lennie, tökéletes szóda pedig akkor készül, ha a tartályban egyharmad résznyi gáz és kétharmadnyi víz van. A megtöltött palacknál is egyébként 15% gáztérnek kell maradnia a folyadék fölött, hogy kijöjjön rendesen a szóda belőle, ezért nincs csurig tele.

A nagyüzemi, teljesen automata gépek maguktól állítják be a nyomást és vízmennyiséget a tartályban, számítógép vezérli a keverést, ami azonnal leállítja a folyamatot, ha bármi rendellenességet tapasztal. A félautomata gépeknél a szakember figyeli a nyomásmérőt, a vízszintjelzőt és irányítja a folyamatokat. Némi gyakorlat után a szikvízkészítő már a gép hangjából hallja, ha valami gond van. A szódások egy-, másfél és kétliteres palackokat, valamint 25 literes rozsdamentes ballonokat töltenek. Még mindig vannak viszont, akik a szüleiktől, nagyszüleiktől rájuk hagyományozódott régi, üvegből készült szódásüvegeket viszik töltetni. Ragaszkodnak hozzájuk, mert esztétikailag mutatósak, antikvitásuk miatt értékesek − főleg, ha ugyanaz készítette az üveget és a fejet −, ráadásul lényegesen tartósabbak, mint a műanyagok. A többször használatos műanyag palackok körülbelül kétszázszor tölthetők újra, az üveg viszont addig, amíg el nem törik. Egy kisebb családi üzemben napi 300–500 palack telik meg szódával.

A szikvízkészítői szakma általában családon belül öröklődik. Az öregek régen azzal beszélték rá gyerekeiket a munkára, hogy a pénzkeresethez nem kell más, csak víz és szénsav! Jelenleg OKJ-s tanfolyamon lehet elsajátítani a szikvízkészítéshez elengedhetetlenül fontos alapismereteket. A tanfolyamokat évente szervezi a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület, legalább 15 fővel indítják el. Tavaly ugyan nem jött össze a minimum létszám, de idén 18-an szereztek oklevelet szikvízkészítésből az országban.

Tudja Ön, miért érzi hűsebbnek a szénsavas italokat? Azért, mert a felszabaduló CO2 a szájban hőt von el a fogaktól és a szájpadlástól.

A szóda jótékony hatása az egészségre

Hallottunk már olyanról, hogy szívbeteg idős embernek orvos tanácsolta: szódát igyon, ha szomjas.

Jedlik Ányos is annak idején orvos barátainak unszolására kezdett kísérletezni a mesterséges „gyógyvíz” előállításával. Az 1830-as évek elején ugyanis súlyos kolerajárvány söpört végig az országon. A szódavíz beváltotta a hozzáfűzött reményeket: savanyú kémhatása révén nem terjesztette a járványt, és kellemes, frissítő íze enyhítette a betegek szenvedését.

A szénsavas italokban jelenlevő, a gyomorban felszívódó szén-dioxid − a kilélegzett CO2-vel ellentétben – kedvező hatású az emberi szervezetre. Segíti a vízben oldott anyagok felszívódását, könnyíti az emésztést, kedvezőbbé teszi a folyadékszállítást a szervezetben, így gyorsan csökkenti a szomjúságérzetet. Savas közege miatt a szóda gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását.

Kovács Andrea

Köszönet a segítségért Gál Károlyné szikvízkészítőnek
1222 Budapest, Bártfa u. 19.
e-mail: eriszoda@freemail.hu • http://www.eriszoda.hu