Rubikkocka cápákkal

Egy spanyol férfi – saját rekordját megdöntve – két Rubik-kockát rakott ki egy cápákkal teli akváriumban – adta hírül az Orange News.

A 24 éves David Calvo a két bűvös kockát szimultánban, azaz egyszerre tartva egyet-egyet a jobb és a bal kezében, rakta ki mindössze 76 másodperc alatt, miközben hat, több mint kétméteres cápa úszkált körülötte. A férfi egyébként a Rubik-kocka kirakásának kétszeres spanyol bajnoka, és ezzel korábbi, tavaly áprilisi rekordját döntötte meg. Akkor is víz alatt oldotta meg a logikai feladatot, de cápák nélkül.

A rekordkísérletet a spanyolországi Benidorm Terra Natura természetvédelmi park akváriumában hajtotta végre. A biztonság kedvéért egy profi búvár társaságában merült a cápák közé.

– Arra összpontosítottam, hogy mihamarabb végezzek a feladattal, mert valahogy nem vágytam rá, hogy sokáig bennmaradjak a cápák között – vallotta be Calvo.

A park egyik munkatársa is megjegyezte, hogy a rekorder szemmel láthatóan nem akart sokáig időzni ezen ragadozók társaságában, noha – mint megjegyezte – ezek a cápák még egyetlen embert sem ettek meg.

Jelenleg egyébként egy holland fiatalember, Erik Akkersdijk tartja a Rubik-kocka kirakásának gyorsasági világrekordját: 2008-ban a cseh bajnokságon mindössze 7,08 másodperc alatt forgatta ki a kocka oldalait.

Rubik Ernő találmánya a 80-as években kezdte meghódítani a világot, s népszerűsége azóta is töretlen. Vannak azonban, akik nem gyorsaságban döntenek rekordot, hanem kitartásuk miatt válnak híressé. A negyvenes évei közepén járó brit Graham Parke-nak 26 évnyi szüntelen próbálkozás után tavaly sikerült végre kiraknia a kocka oldalait. A játékot még 1983-ban vásárolta, és attól kezdve összesen 27 400 órát töltött a logikai feladvány megoldásával, és noha kis híján ráment az egészsége és a házassága is, nem adta fel.

Kutya legyen a texasi kormányzó!

Egy kutyát is elindítottak az amerikai Texas állam kormányzói posztjáért folyó választási kampányon. A Woodrow névre keresztelt ebet gazdája, az Austinban élő Lorri Michel azért vetette bele a politikai küzdelembe, hogy ráirányítsa a figyelmet a gazdátlan háziállatok problémáira.

Lorri Michel 2006-ban fogadta örökbe az akkor még kölyökkorú Woodrow-t, akit a helyi menhelyről hozott ki. A pénzt, ami a kutya választási kampányára összegyűlik, az Austin Pets Alive segélyszervezet kapja.

Még az sem kizárt, hogy az ebnek sikerül annyi támogató aláírást összegyűjtenie, hogy a neve felkerül a szavazószelvényekre. A hírességek közül máris mellé állt kampányolni Kinky Friedman amerikai humorista. Az ebnek a november 2-ára kiírt kormányzóválasztáson olyan kemény politikai ellenfeleket kellene maga mögé utasítania, mint a legesélyesebbnek tartott Rick Perry republikánus párti jelölt és Bill White demokrata politikus.

Az UPI hírügynökség jelentésében megjegyzi azonban, hogy Woodrow sajnos a jelenleg hatályos törvények szerint nem lehet kormányzó, mert ezt a posztot csak olyan személy töltheti be, aki elmúlt harmincéves, és minimum öt éve állandó lakhellyel rendelkezik az államban.

Ufó zavarta meg a kínai légi közlekedést

Ismeretlen repülő tárgy zavarta meg a légi közlekedést Kína keleti részén. Zhejiang (Csöcsiang) tartomány fővárosa, Hangzhou (Hangcsou) nemzetközi repülőterén egy órán át teljesen leállt a légi forgalom az ufó miatt.

Az azonosítatlan repülő tárgyat közvetlenül a repülőtér fölött észlelték július 7-én este 9 óra körül – közölte a Hszinhua kínai hírügynökség a városi vezetés közlésére hivatkozva. A repülőtér egy órán át nem fogadott és nem indított járatokat, néhány repülőgépet pedig más városok reptereire irányítottak át. Több járat a leállás miatt 2–3 órás késéssel tudott csak felszállni.

A kínai hatóságok vizsgálatot kezdtek az ufóügyben, egyelőre annak lezárásáig semmilyen részletet nem hoznak nyilvánosságra.

Egy hónappal korábban Ausztráliában észleltek azonosítatlan repülőt, kivilágított tárgyakat. A sorozatos lakossági bejelentések miatt a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Áprilisban pedig felkerült az internetre egy ismeretlen által készített videofelvétel, amelyen két brit vadászgép üldöz egy ufónak látszó, kör alakú repülő tárgyat az egyik autópálya fölött.

Bugyikat lopkod egy kleptomán macska

Ritka bűnözői életmódot folytat egy brit macska: kisebb ruhadarabokat, főként zoknikat, kesztyűket, de leggyakrabban női alsóneműket csór el – jelentette a lenta.ru internetes hírügynökség a Reutersra hivatkozva.

A 13 éves Oscar névre keresztelt kandúr egy angliai kisvárosban, Portswoodban él. Napi átlagban tíz elcsent ruhadarabot visz haza a gazdáinak, akik emiatt már arra kényszerültek, hogy jelentsék az ügyet a helyi rendőrségnek, hiszen nyilvánvalóan szomszédaik keresik elveszett ruhadarabjaikat.

A cicust gazdái egy menhelyről fogadták magukhoz tavaly télen, akinek akkor természetesen még nem tudtak kleptomániájáról. Bár kínos nekik Oscar viselkedése, még sem akarják visszavinni a menhelyre – mint mondták, inkább megpróbálják kinevelni belőle ezt a „betegséget”. Szerintük ugyanis a cica hálából viszi nekik a ruhákat, azaz ajándéknak szánja gazdáinak azért, mert befogadták. Ezért gondolják úgy, hogy nem akarnak vele hálátlanul elbánni.

Bírságolják az orvosok a késô pácienseket

Ausztrál magánorvosok új szabályt vezettek be: pénzbírságot szednek azoktól a páciensektől, akik nem érnek be a rendelőbe pontosan az előre egyeztetett időpontra – adta hírül a Herald Sun.

Vannak klinikák, ahol tíz perc késésért 50 ausztrál dollár (kb. 10 000 Ft) bírságot is kirónak a páciensre. Az orvosok állítása szerint azért kényszerültek erre a lépésre, hogy megőrizzék munkájuk nyereségességét.

A döntés azonban komoly vitát kavart: tiltakoztak a páciensek jogait védő szervezetek, mondván, hogy az orvosok kettős mércét alkalmaznak, ők ugyanis nem fizetnek azért bírságot, ha a betegnek kell várnia a doktorára.

Daniel Andrews, a délkelet-ausztráliai Victoria állam egészségügyi minisztere ugyanakkor a lapnak adott interjújában kijelentette, nem szándékozik megtiltani a bírságolást az orvosoknak. Mint indokolta, a magánorvosi praxis a kisvállalkozások közé tartozik, ezért az orvosoknak minden joguk megvan arra, hogy gondoskodjanak vállalkozásuk nyereségességéről.

– Emellett természetesen minden páciensüknek teljes mértékben biztosítaniuk kell a szükséges orvosi ellátást – tette hozzá.

Nyugtatnak a cukros italok

Ausztrál pszichológusok szerint a cukrozott italok oldják a stresszt és csökkentik az agressziót.

A The Telegraph híradása szerint például egy csésze cukros tea serkenti az agyműködést, aminek köszönhetően jobban tudunk uralkodni az indulatainkon, és stresszhelyzetben nem fogunk meggondolatlanul viselkedni.

A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy önkénteseken végeztek egy kísérletet, amelynek során bonyolult feladatokat végeztettek a résztvevőkkel. A csoport egyik részével cukrozott limonádét itattak, míg a másiknak édesítőszerrel ízesített italt adtak. Ezután pszichológiai nyomásnak tették ki a résztvevőket azzal, hogy alaposan megbírálták az általuk elvégzett munkát. Az eredmény az lett, hogy azok, akik cukros limonádét ittak, jobban viselték a kritikát, mint a kontrollcsoport tagjai.

A szakértők magyarázata szerint ez a glükóznak köszönhető, mivel ez a vegyület segít az agynak abban, hogy tartózkodjunk a hirtelen reakcióktól. A kutatás eredménye szöges ellentétben áll azzal az általánosan elterjedt nézettel, miszerint a cukortól ingerlékenyekké válunk.

Az ausztrál szakemberek ezért azt javasolják, hogy stresszhelyzetben, mondjuk egy nehéz tárgyalás közben, igyunk cukros italt. Elfogyasztása szerintük segíthet egy nehéz munkanap végén ellazulni, így elkerülhetjük például azt, hogy a családtagjainkon töltsük ki a dühünket.

Sirályoknak építettek illemhelyet a svédek

A svédországi Karlstad városának vezetése illemhelyet építtetett a sirályoknak a Marieberg- öbölben.

A helyi jachttulajdonosok ugyanis folyton panaszkodtak amiatt, hogy a madarak a járműveikre csinálnak – írta a lenta.ru helyi forrásra hivatkozva. A városvezetés – komolyan véve a panaszokat – igyekezett megoldani a problémát. Először madárijesztőkkel próbálták távol tartani a hajóktól a sirályokat, de a madarak hamar rájöttek, hogy azok nem jelentenek számukra veszélyt, azaz tojtak rájuk, no és a vízi járművekre továbbra is. Majd úgy döntött a hivatal, hogy építtet egy mólót, hátha a sirályok odaszoknak, végül is szeretnek magasabb kőrakásokon üldögélni és nézelődni.

– Reméljük, hogy ez a móló beválik, és megoldja a jachttulajdonosok problémáját a sirályokkal – nyilatkozta Jens Gustafsson, a helyi vezetés képviselője.

Kovács Andrea