Hajbeültetés fájdalommentesen, egész életre szólóan

Újra lesz haja!

Egy forradalmian új, személyre szóló megoldást nyújt a Révész Plasztika Központ azoknak, akiknek kevesebb a hajuk a kelleténél. A hajátültetés során az eredeti hajat szálanként, fájdalommentesen és nyom nélkül helyezik át életre szóló garanciával. A hajhullás kezelése gyakorlatilag egyidôs a civilizációval. Az eltelt évszázadok, évezredek során számtalan orvost foglalkoztatott ez a probléma, de valódi, minden szempontnak megfelelô, természetes és garantáltan hatásos megoldás csak a közelmúltban született.

 

Kopaszodásról akkor beszélhetünk, ha naponta több mint száz hajszál kihullik. A szőkéknek több, átlagosan 140 ezer hajszáluk van a sötéthajúak 100 ezrével szemben.

Leggyakoribb a halántékon és a fejtetőn kezdődő férfias típusú kopaszodás. A férfiak 30%-a erősen kopaszodik, nemcsak apák, de távolabbi rokonok is tovább örökíthetik. Nőknél a haj főleg a koponyatetőn szétszórtan, négyszög alakban ritkul. Átmeneti hajvesztéshez vezetnek a daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszerek, de az ásványi anyagok, például a vas hiánya is. Éles határú, körülírt foltos kopaszodás az alopecia areata. Ez nem a hajas fejbőr problémája, sok minden okozza, többek között az immunrendszer betegségei. Genetikai okai is lehetnek: Down-kórban például gyakoribb. Sokszor magától gyógyul. Legsúlyosabb formája az alopecia areata totalis, amikor az összes szőrzet, még a szempillák és a szemöldök is kihull.  

 

Kopaszodásgátló szerek

 

Bár a herbáriákban megszámlálhatatlan „biztos hatású” készítménnyel rohanják le a tanácstalan vásárlót, mind ez idáig csupán két vegyület hatékonyságát sikerült széles körű klinikai vizsgálatokban igazolni. Az egyik szer a finaszterid, melyet tabletta formájában hozzák forgalomba. A másik szer, a minoxidil helyileg alkalmazandó oldat formájában forgalmazzák. Bár már húsz éve használják mint hajnövekedést serkentő anyagot, a hatásmechanizmusáról még mindig hézagosak az ismereteink. Egy biztos: mind a finaszterid, mind a minoxidil klinikailag igazoltan javít a kopaszodás tünetein a hajszálak mennyiségének és vastagságának növelésével.

Egy összehasonlító tanulmány a két szert nagyjából egyformán hatásosnak találta; a minoxidillal némiképp hamarabb látható a javulás, a finaszteriddel pedig a hosszan tartó kezelés valamelyest jobb eredményt hoz. Mindenképpen türelmesnek kell lennünk azonban, hat hónap is eltelhet, míg a tükörbe nézve szembetűnik már a változás.

Sokakat már az is megnyugtat, ha sapkával vagy kalappal fedik el gyérülő hajzatukat. Aki pedig ifjúságát idézően dús hajkoronára vágyik, annak a parókagyártó cégek nyújtanak némi alternatívát – bár nem tagadható, hogy a férfi modellválaszték szánalmasan szegényes a női kínálathoz képest, és a férfiak parókaviselésével szemben a társadalom is kevésbé toleráns.

 

Itt a legújabb módszer – forradalmasított hajátültetés

Saját hajából hozzák létre új hajkoronáját, amire egész élete során büszke  lesz. A tapasztalt specialistákból álló csapat a mikrosebészet legújabb vívmányainak segítségével nyújt személyre szabott megoldást Önnek a hajával kapcsolatos valamennyi problémájára.

– A hajhullás, a kopaszodás különböző okait kezeljük, különös tekintettel a hormonális jellegű problémákra. Az általunk alkalmazott eljárások – hajátültetés/hajbeültetés, fejbőr-kondicionálás – függnek a hajhullás okától, kiterjedésétől, jellegétől – mondta lapunknak dr. Révész Zsolt plasztikai sebész.

– Magyarországon elsőként alkalmazunk több olyan, nemzetközileg sikeres újítást a hajáthelyezésnél, amelyek kulcsfontosságúak a hajszálak megfelelő megtapadásában, növekedési ütemében, irányában, egyszóval a tökéletes esztétikai eredményben. A lehető legmodernebb eszközöket alkalmazzuk, és az általunk elvégzett beavatkozásra korlátlan idejű garanciát vállalunk. Csapatunk tagjai évente több alkalommal vesznek részt külföldi és hazai továbbképzéseken, tanulmányutakon, kongresszusokon, klinikalátogatásokon – tette hozzá a főorvos.

Révész doktor kezében tartja azt az eszközt, amivel tűszúrásmentesen tudják érzésteleníteni a beteget a hajátültetés megkezdése előtt.

 

A FUE1 módszer

Az eljárás során a hajszálakat a természetes – follikuláris egységnek nevezett –, 2–5 hajszálat tartalmazó csoportjaiban ültetik át a tarkótájról a hormonális hatásra érzéketlen, tehát soha ki nem hulló hajat. A kiemelt graftokat – azaz a természetesen növekvő hajszálcsoportokat tartalmazó kicsiny szigeteket – a hajhiányos területre ültetik be. Ezek ott megtapadnak és ugyanúgy nőnek, mint az eredeti helyükön.

A gyakorlatban ez a következőképpen zajlik:

– Először egy kb. 1 mm átmérőjű, speciális, ún. FUE-tűvel kiemelik a donorterületről az egyes follikuláris egységeket.

– Ezeket, átmenetileg, sóoldatban 4–5 C-fokra hűtve tárolják.

– Ezután előkészítik a befogadó területet, majd az ún. implanterrel behelyezik a follikuláris egységeket.

 

A FUE2 módszer

A legújabb módszer, amit az elsők között vezetett be a Révész Plasztika a lehető legkevesebb trauma és a lehető legpontosabb eredmény érdekében.

– A konzultáció során felmérik a fejbőr, illetve a haj állapotát, majd előkezelést alkalmaznak a siker és a szöveti trauma minimalizálása céljából.

– A beavatkozás napján történik meg az eszközök finomhangolása az egyéni adottságok – például a fejbőr állapota, a hajszálak vastagsága – függvényében.

– A kiemeléshez két módszert használnak, amelyek közül

Ön választhat. Az egyik a manuális megoldás, ennek során csak kézzel dolgoznak. A másik a részben automatizált, SAFE SYSTEM néven ismert módszer. Ez egy olyan készülék, amelynek használatával a kiemelésre kerülő hajszálak ún. átvágási aránya az ötödére csökken, tehát minimalizálja a szöveti traumát.

 

A Csillag születik döntöse nem akar többé kopaszon élni, ezért a hajbeültetés mellett döntött. A plasztikai sebésznél elárulta, fél a fájdalomtól, de felkészült a többnapos beavatkozásra.

A hajátültetés költsége:
  • 500 hajszál felett 0,8–1,8 euró/hajszál,
  • 500 hajszál alatt minimum 400 euró.
A hajbeültetés folyamata:
Konzultáció

A hajbeültetési eljárást minden esetben egy alapos kivizsgálás előzi meg.

– Először megvizsgálják a hajvesztés okát, kiterjedését és ütemét, kizárva minden visszafordítható okot.

– Ezután felmérik a donorterületet, az anatómiai jellemzőket, többek között a bőr jellemzőit, a haj vastagságát.

– A fejbőr több pontján való vizsgálat a lehető legpontosabb képet adja a tökéletes esztétikai eredmény eléréséhez.

– Sokat segíthet, ha már a konzultációra elvisz magával olyan fényképeket, amiken jól kivehető a korábbi hajkoronája.

Diagnosztizálás

A diagnózis több tényező megfelelő vizsgálatát követően kerül megállapításra. Ezeket a klinika szakemberei a konzultáció folyamán részletesen ellenőrzik a hajhullás időbeli, térbeli lefolyását, mintáját, előfordulását a családban, a fejbőr állapotát, az ellenálló képességet.

– Először egy hajsűrűségmérővel megvizsgálják a páciens haját, hogy megállapítsák a hajhagymák miniatürizációjának, azaz elsorvadásának mértékét.

– Ezután hajszál-analizátorral – ami mikroszkopikus képet biztosító, speciális kamera – megvizsgálják az egyes hajszálak és a fejbőr állapotát is.

– Az értékelés alapján állítják össze az egyénre szabott kezelési tervet. Itt kerülik a fejbőr felesleges megterhelését, ami akár fájdalommal is járhat, kizárólag a diagnózis szempontjából releváns, célzott vizsgálatokat végzik el.

 

Radics Márk