Ôssejtek felelôsek a kopaszodásért

Amerikai tudósok kiderítették, mi okozza az emberi kopaszodást – jelentette az utro.ru orosz internetes hírportál. Arra a következtetésre jutottak, hogy az őssejtek működésének romlása vezet a hajszálak elvesztéséhez.

Felnőtt férfiakon végzett hajbeültetési eljárás közben jöttek rá arra, hogy a fejbőr elvileg egész életen át megőrzi képességét a hajnövesztésre, ám sejtjeiben gyakran bizonyos károsodások mennek végbe. Szerintük ez okozza azt, hogy egyre vékonyabb és gyengébb hajszálak nőnek a fejbőrön.

A szakemberek a felfedezés nyomán hozzáláttak egy olyan speciális krém kifejlesztéséhez, amely a fejbőrben lévő őssejtek működését állítja helyre, s bíznak abban, hogy ez az új szer képes lesz sok kopaszodó embernek visszaadni egészséges hajzatát.

Mobillal voksolnak az észtek

Észtországban a választók – a világon elsőként – mobiltelefonon is leadhatják szavazatukat az idei parlamenti választásokon.

A Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint az észt parlament 2008-ban fogadott el törvényt arról, hogy 2011-től mobiltelefonon is lehet szavazni a választásokon. A törvényhozók azt remélik, hogy ennek köszönhetően nagyobb lesz a választók aktivitása, mivel az új lehetőség kényelmesebbé teszi számukra a voksolást. A jogszabálynak köszönhetően a március 6-ra kiírt parlamenti választásokon a választók már élhetnek is ezzel a lehetőséggel.

Az orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Észtország az első között engedélyezte az interneten keresztüli szavazást a 2007-es parlamenti választásokon. Ezt követően az észtek 2009-ben, az európai parlamenti képviselők választásánál is élhettek ezzel a lehetőséggel. Azok a választók adhatták le elektronikus úton a voksukat, akik rendelkeztek speciális azonosító kártyával, amit a balti államban a személyigazolvánnyal és az útlevéllel egyenrangú személyazonosító eszköznek fogadnak el.

Észt tisztségviselők szerint bebizonyosodott, hogy a rendszer beváltott a hozzáfűzött reményeket. Épp olyan megbízható és biztonságos volt, mint a hagyományos, vagyis nem váltak valóra a hackertámadásokkal, az azonosító kártyákkal való visszaélésekkel, illetve a szavazatszámlálás manipulálásával kapcsolatos korábbi félelmek.

A mobiltelefonos szavazás esetében a személyazonosító a készülékben lévő SIM-kártya lesz, amely a szakértők szerint éppen olyan megbízható személyigazoló eszköz, mint az internetes voksolásnál használt azonosító kártya.

Kényszerleszállás egy kiborult kávé miatt

Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai repülőgép, mert az egyik pilóta véletlenül ráöntötte a kávéját a műszerfalra. A United Airlines Chicagóból Frankfurtba tartó járatával történt az eset az év elején. A műszerfalra borult kávé rövidzárlatot okozott a Boeing 777-es gép kommunikációs rendszerében, ami miatt az vészjeleket kezdett küldeni a járat eltérítéséről a földi irányítóknak. A gép Kanada fölött járt, amikor a műszer elkezdte sugározni a téves jelzéseket. Miután a helyi hadsereg fogta az üzenetet, kapcsolatba lépett a United Airlines diszpécsereivel, akik tisztázták a történteket – közölte a sajtóval a kanadai közlekedési hatóság.

A gép pilótái úgy vélték azonban, hogy a hibásan működő kommunikációs berendezéssel nem biztonságos folytatniuk a repülést, ezért a kényszerleszállás mellett dönfeltöttek.A járat Torontóban, a Pearson nemzetközi repülőtéren landolt. A gép 241 utasát és 14 tagú személyzetét visszaszállították Chicagóba.

Vandálok kivágták a híres „cipôs fát”

Ismeretlen vandálok kivágták az egyesült államokbeli Nevada állam egyik turisztikai nevezetességét, az úgynevezett „cipős fát”.

Az esetről hírt adó Lahontan Valley News a vandálok tettét „érzéketlennek” nevezi, hozzátéve, hogy „ez minden idők egyik legidiótább cselekedete” volt. Mint megírták, a hír megjelenése után egész nap égtek a szerkesztőség telefonvonalai, olyan sok olvasó akarta kifejezni felhábororodását és sajnálatát a híres relikvia elpusztulása miatt.

A „cipős fa” egy húsz méter magas nyárfa volt, amely a Nevada állam középső részét átszelő 50-es út mentén állt. Több évtizeden át akasztották rá az emberek a megunt lábbeliket, sportcipők, szandák, papucsok, csizmák, de még sílécek is lógtak az ágain. Úgy nézett ki, mint egy cipőket termő fa.

A legenda szerint az első pár cipőt a nyolcvanas években egy friss házas férj dobta fel a fára dühében. Összeveszett ugyanis az arájával, mert az újdonsült feleség eljátszotta a pénzüket egy játékteremben. A férfi a fára dobta kedvese cipőjét, mondván, menjen haza mezítláb. Később helyreállt a családi béke, és egy év elteltével visszatértek a fához, hogy felakasszák rá időközben megszületett gyermekük cipőcskéjét babonából, hátha szerencsét hoz. Az évtizedek során egyre szaporodtak a lábbelik a fán annak ellenére, hogy akadtak élelmes emberek, akik azért látogatták a nevezetességet, hogy elvigyenek onnan egy-két pár nekik tetsző cipőt. A helybeliek azt tervezik, hogy emléktáblát avatnak a kivágott „cipős fa” helyén.

„Kémkeselyût” fogtak a szaúdiak

A szaúd-arábiai titkosszolgálat „őrizetbe vett” egy fehérhátú keselyűt. A madarat azzal gyanúsítják, hogy Izraelnek kémkedik – adta hírül internetes oldalán a BBC News.

A keselyűt helyi lakosok fogták el a sivatagban, Hail városának közelében. A madár azért lett nekik gyanús, mert az izraeli egyetem GPS-jeladójával volt felszelve, úgyhogy átadták a helyi hatóságoknak.

Amint nyilvánosságra került az eset, az arab nyelvű médiában és internetes blogokban beindultak a találgatások, amelyek szerint a keselyű cionista összeesküvés része, és az izraeli hírszerzés képezte ki kémkedésre.

Az izraeli tudósok eközben aggodalmuknak adtak hangot a védett madár sorsával kapcsolatban. Attól tartanak ugyanis, hogy az Izraelellenes hisztéria miatt „kegyetlen büntetés” vár Szaúd-Arábiában a keselyűre. Mint az ornitológusok elmagyarázták, a GPS azért van a madáron, hogy annak segítségével nyomon kövessék az útvonalát, továbbá rögzítsék repülési magasságát és sebességét.

Nem ez a keselyű az első állat azonban, amelyet azzal vádoltak meg, hogy az izraeli titkosszolgálatnak dolgozik. Tavaly az egyiptomi dél-sínai kormányzóság vezetője állította, hogy a Moszad szabadított el emberevő cápákat a híres Sharm el-Sheikh-i strandokon. Decembere l e j é n több turistát ért ott cápatámadás, egy német nő bele is halt a sérüléseibe.

Tömeges rigópusztulást okozott a tûzijáték

Szilveszteri tűzijáték okozhatta a feketerigók tömeges halálát az egyesült államokbeli Arkansas államban – jelentette a lenta.ru hírportál az USA Today tudósítására hivatkozva.

Az állam középső részén lévő Beebe városának lakói arról számoltak be, hogy több erőteljes robbanást hallottak, ami után néhányszáz rigó potyogott a fejükre, illetve a lábuk elé.

A szakértők úgy vélik, hogy a tömeges madárpusztulást nagy valószínűséggel tűzijáték robaja okozta. Az ornitológusok szerint az történhetett, hogy a rigók – akik egyébként sem látnak jól a sötétben – a zajtól átmenetileg megsüketültek, s elvesztették a tájékozódási képességüket. Emiatt történhetett meg az, hogy amikor megpróbáltak elszállni, nekirepültek az épületek falainak vagy a kéményeknek.

Az államban összesen több mint háromezer rigó pusztult el szilveszter éjszakáján. A kutatók ugyanakkor azt sem zárták ki, hogy még sem tűzijáték, hanem villámlás vagy más okozta a madarak halálát.

Január elején a híradások már arról számoltak be, hogy Svédországban és Olaszországban is tömegesen pusztultak el városi madarak. A skandináv országban több száz csóka, varjú és szarka pusztult el. A svéd nemzeti állatorvosi intézet egyelőre azt a választ adta, hogy valamilyen váratlan külső behatás következtében hullottak el az állatok. Olasz szakértők szerint hazájukban a több mint ezer, különböző fajtájú városi madár halálát hipoxia, azaz oxigénhiány okozta.

Kétfejû borjú született Grúziában

Kétfejű borjat ellett egy grúz tehén – adta hírül a Korreszpondent hírügynökség a helyi média beszámolóira hivatkozva.  A borjúnak két fején két szája, három füle és négy szeme van. Gazdája szavai szerint az állat mindkét száját ki tudja nyitni, és mind a négy szemével néz. Kijelentette, hogy nem mond le a torzszülött, kis állatról, noha azt anyja nem hajlandó etetni, ezért mesterséges táplálásra szorul.

Az esetet kommentáló szakértők elmondták, hogy több hasonló torzszülött állat is napvilágot látott már Grúziában, s az efféle elváltozások szerintük a radioaktivitás szintjének növekedésével magyarázhatók.

Tavaly júliusban Egyiptomban, 2009 márciusában Kazahsztánban, 2007 augusztusában pedig az egyesült államokbeli Kaliforniában született kétfejű borjú.

Kovács Andrea