Ebben a cikkben a testünk egyik legfontosabb megtartó erejéről, eszközéről lesz szó. Miért fontos a lábunk? Miért fontos, az egyensúly megtartása életünkben, minden téren. Ehhez kíván segítséget nyújtani cikksorozatunk következő része, amiben a fizikai elváltozások megjelenését lehet korrigálni. Illetve szellemi síkon is megközelítve nézzük végig ezeknek az okozatait, mert a Láb az Alap

Hosszabb lélegzet vételű cikk lesz ez a mostani, viszont első alkalommal jobbnak láttuk egyben közölni, hogy később érthető legyen majd a két részletben közölt változat.

 

Nem mindegy min járunk.

Testi, lelki és mentális egészségünk több rétűen is összekapcsolódik. Azt mindenki beláthatja, hogy gondolatokkal hatással lehetünk testünkre. Aki nem hiszi, az képzeljen most el egy finom, lédús citromot. Képzelje el ahogy megérzi az illatát, az ízét. Teste reagálni fog a gondolatra, beindul a nyáltermelődés. Vajon milyen hatással van a testünk akkor az elménkre? Ha fáj a test, az elménk ebben a fájdalom fátyolban működik, nem a megszokott módon.

Nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, arra, hogy jól érezzük magunkat.

Jelenlegi főként mozgásszegény, avagy egy bizonyos mozgástípust csináló életmódot élünk. Kevés olyan munkakör jut eszembe az edzőkén kívül, ami a testet optimálisan átmozgatná minden nap.

Ezeknek és szokásainknak hatására kialakulnak, az általam korszakos “problémáknak” nevezett elváltozásokhoz, amikkel a legtöbben hozzám fordulnak. Gondolok itt az előre lépcsőzetesen elcsúszott nyakcsigolyákra, amit kamaszoknál a telefonozás, a számítógépezés, felnőtteknél a nem megfelelő magasságba helyezett monitor, és szintén a telefon nyomkodása közbeni előredöntött fejtartás okoz. De lejjebb menve a derékfájdalmak, amik ülőmunkásoknak keseríti meg mindennapjait, a csípő panaszok, amik többnyire még lejjebb a lábfejben kezdődnek. A jelenlegi cikk címe az alap. Mi testünk alapja? A lábfejünk, azon belül is a talpunk. Emlékezhet mindenki az általános iskola nevetséges tornagyakorlataira, amikor külső/belső talpélen kell járni, majd sarkon és lábujjhegyen is. Ezek az egyszerű gyakorlatok alapozzák meg a növekvő, fejlődő test stabil és egészséges alapját. Gondoljunk bele, hogy egy bokasüllyedés (lúdtalp) vagy a gyakran ezzel párosuló haránt boltozat süllyedése (medvetalp) megbontja az egyensúlyt, kibillent minket abból. Ez eleinte a boka, de leginkább térd majd csípő panaszokat okozza. És így tovább felfelé, ha belátjuk azt a tényt, hogy a gerincünk tükörszimmetrikus. Könnyű és kényelmes megoldás beszaladni a cipőboltba, patikába és venni egy talpbetétet. Az azonban nem személyre szabott. Ezért érdemes olyan helyre menni, ahol megmérik a statikai nyomásokat és annak megfelelően kialakított talpbetétet készítenek az egyéni sajátosságoknak megfelelően. Ez az első lépés az egészséges lábfej felé, ha már kialakult a probléma.

Valahol ez is korszakos, hiszen szinte mindig cipőben járunk már, keveset mezítláb és még kevesebbet terepen mezítláb.

Pedig a lábfejünk egy nagyon kényes kis szerkezet, ami arra lett kitalálva, hogy a talaj egyenletlenségeit tompítsa, kiegyenlítse, finom mozgásokkal melyet rengeteg kis és nagyobb csont és izom, valamint szalag hivatott végezni. Mozgásszervi problémákra pedig a mozgás a megoldás. De a cipő ebben gátol. Úgyhogy vegyük le a cipőt és járjunk a meztelen talpunkon amikor tehetjük. Még jobb, ha ezt nem egyenletes talajon tesszük. Nyáron például nagyon jó a homokos, kavicsos vízpartokon sétálni. A víz hűsítő hullámai mellett észrevétlenül segítjük az egyenletlen talajon lépkedve a testünk egészségének megőrzését, helyreállítását. Ősszel/télen amikor bekuckózunk erre nincs lehetőségünk, így érdemes pár dolgot beszerezve felkészülni az otthoni talp edzésekre.

Egyik ilyen a teniszlabda, vagy a mostanában divatos smr labdák beszerzése. Nyilván a teniszlabda olcsóbb, mindenki számára könnyebben beszerezhető. De az smr labdáknak a testünk talán azért örül jobban, mert máshol is jó szolgálatot tehet. Mindkettő tökéletesen alkalmas a talp teljes le nyújtása és átmozgatására. Ugyanilyen beszerzendő egy kartondoboz és pár nagyobb, több kisebb, széleinél sima kő, kavics. Azért sima, hogy ne tudjon vágni, biztonságosan lehessen rajta lépkedni. Fontos, hogy különböző méretű és alakúak legyenek. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor kezdhetjük is a lúdtalp tornát, ami az alábbiak szerint történjen.


Fontos a sorrend betartása, mert a gyakorlatok egymásra épülnek, elősegítik a láb helyes terhelésének kialakulását a talp három pontján:


 1. Álló helyzetben a lábfejeket párhuzamosan egymás mellé tesszük, a két sarkat egyszerre felemeljük. Lábujjhegyre állunk.
 2. Lábujjhegyre állás felváltva jobb és bal sarokemeléssel.
 3. Álló helyzetben a lábfejeket párhuzamosan egymás mellé tesszük, egyszerre mindkét lábbal sarokra állunk.
 4. Sarokra állás váltott lábbal.
 5. Álló helyzetben egyszerre mindkét lábon lábujjhegy állásból sarokállásba gördülünk, majd vissza.
 6. Párhuzamos lábfejjel egyszerre a külső talp élekre állunk, a felemelkedett lábujjakat erősen behajlítjuk – kinyújtjuk.
 7. Mindkét lábbal egyszerre lábujjhegyre állunk, a sarkakat széthúzzuk, és széthúzva visszaengedjük a földre. Széthúzott sarkakkal ismét lábujjhegyre állunk, a sarkakat a levegőben közelítjük, párhuzamos lábtartással visszaereszkedünk a talajra.
 8. Ülő helyzetben párhuzamos lábtartással indulva a jobb láb ujjaival végig simítjuk a bal lábfejet a külső bokától az ujjakig, majd ellentétes lábbal. 9- A gyakorlatot álló helyzetben is végezzük el. Gyakorlatonként 5-10-15 ismétléssel végezzük.


Járógyakorlatok: 1.  Magasra felhúzott sarokkal apró lépésekkel lábujjhegyen járunk.
 2. Mackó járás: a talpak külső szélére nehezedve, erősen behajlított lábujjakkal apró lépésekkel – dülöngélve -járunk.
 3. Karton dobozba rakott kövekre kavicsokra belépés, kilépés. Eleinte mindkét lábbal álljunk bele a dobozba, majd felváltott lábbal hagyjuk magunkat kicsit egy lábon egyensúlyozni. 1-2-3 percig végezzük ezeket a gyakorlatokat, fokozatosan emelve a tornával töltött időt. Fontos, hogy a teljes gyakorlatsort megcsináljuk!


Levezetésképp pedig játékos gyakorlatok:


 1. A földön ülve egy labdát a két talpunk közé fogunk, lábbal kissé feldobjuk, megpróbáljuk a talpak közé zárva elkapni.
 2. A földre helyezünk egy zoknit, ülve a lábujjainkkal megfogjuk a zokni két végét, megmarkoljuk, felemeljük és széthúzogatjuk.
 3.  Ülve a földről, egyik lábunk ujjaival egy ceruzát “felmarkolunk”, felemeljük a levegőbe és megkíséreljük a másik lábunk ujjaival átvenni, majd fordítva.
 4. Állva mindkét lábunk ujjaival egy-egy kis golyót megmarkolunk. A golyókat fogva néhány lépést a talpunkon sétálunk.
 5. Apróra tépett, földre szórt papírdarabkákat egyenként lábujjal felszedegetünk.
 6. Teniszlabdát gurítgassuk a talpunkkal. Annyira nehezedjünk rá, hogy érezzük ahogy a talpi bőnyét (talp középső része, lábujjaktól a sarokig) megnyújtja.


Ezzel a naponta végzett tornával sokat teszünk testünk egészségéért. Elménk is meghálálja, mert a mostani kesze-kusza világban, amikor folyton változik minden, semmi sem biztos és magunk is könnyebben bizonytalanodunk el, könnyebben visszatalálunk az egyensúlyi állapotunkhoz ha biztos talpakon/alapokon állunk. Lábfájdalmak esetén érdemes megfigyelni, hogy jobb vagy bal lábunk okoz problémát. Jobb oldalunk a jövő, félünk vagy nem tudunk felé elindulni, míg a bal oldal a múltból való kilépés képessége. De ez már Bence asztala, átadom neki virtuális tollam, hogy a szellem és az alapok összefüggéseit, testi után szellemünk egészségének megőrzéséhez fontos kis praktikáit megoszthassa a tisztelt olvasókkal.


Elme, mint ablak a Világra – Gondolataink változtató ereje


Gondolkodunk megállás nélkül, a nap minden egyes percében, még akkor is, mikor azt hisszük, csak szemléljük a valóságot körülöttünk. Tudatalattink működteti a rendszert, kényelmesen vagy tűrhetően, esetleg botrányosan. Ezek javíthatóak, korrigálhatóak az életünkben különböző módszerekkel vagy testmozgásokkal. Úgymond, újra kalibrálható a test ilyen esetekben. Tudatosággal csodákra vagyunk képesek mi emberek. Ahogy korábban Csilla is említette, életmódunk drasztikusan megváltozott az elmúlt évtizedekben. Kevesebb a kapcsolat a természettel, a testünkkel, a lelkünkkel. Változó világunkban tesszük, amit kell, de nem biztos, hogy úgy és azt, amit valóban kellene. Lelkünk megnyilvánulása, szándéka ez a test, amiben élünk és megtapasztalunk. A tapasztalás közben, rendszerint elvesztjük kapcsolatunkat magunkkal; a szeretetteljes bensőséges kapcsolatot, az intimitást.


Így jó formán azt sem vesszük észre mit jelez a test.


Ez a csodálatosan megkomponált precíziós “műszer” és berendezés. Csak is a felfogásunk és beállítottságunk szabhat határt a megértési szűrőnknek, amin keresztül megértjük, felfogjuk a valóságot. A gerincünk tükörszimmetrikus és valahol a megértésünk is az a valóságról. A testen keresztül érkező jelek nagy része így a lélek jelzése, leképezve az adott “fájdalmat” fizikai szintre. Fontos megértenünk, hogy valóban, minden egyes tettünkért felelősek vagyunk. Néha az önszabotázs, más néven: a botrányosan működő tudatalattink visz véghez kis cselekvéseket, amik jelzés értékűek. És lépcsőzetesen egymásra épülő mozgássorok a megfelelő időben aktiválódnak és már meg is történt a sérülés. Lábunk állapota lényegében letükröződése annak, amin “állunk”. Az elsődleges kapcsolódási formánk szülőbolygónkkal, amin keresztül sok impulzus ér minket.


Ha belül egyensúlyban vagyunk, akkor helyesen állunk, tartjuk magunkat, önbizalmunk van élni. Létezni.


 

Ha egyensúlyban vagyunk a talpunkon, minden lehetséges!


Magunk egyszerűségében és gyönyörűségében. Ha valami bent, a fejünkben gondolati szinten nincs rendben, akkor mindenféle bajunk lesz. Széles a skála/paletta abból a szempontból, hogy milyen féle bajunk lehet. De a lábaknál maradva, a két oldal két különböző terület a személyiségünkön belül, a lelki megnyilvánulás szintjén. Van női, férfi oldalunk és ezek minőségek, amik megnyilvánulnak bennünk. A férfi minőség a vonalas, szögletes, “éles” megnyilvánulás, míg a női a gömbölyű, ívek és hajlás. Nem mindegy melyik lábon és hol, milyen eltérés van a megszokott normális működésen kívül.(Korábban említett sérülések és esetleges kialakult elváltozások.) Megtudhatjuk, melyik szervhez kapcsolódó területen van jelzés és így sokkal egyszerűbb rá jönni arra is, miért “fáj” az nekünk. Mi a bajunk magunkkal, magunkban, másokkal etc. Viszont mindezek mellett, a test folyamatos karban tartását érdemes fentartani, mert egyszerűsödnek a gondok, amik nem is nagyon azok, így életkedv, életerő s kedv is lesz több. A rendszer úgy működik, hogy a karbantartottság szintje nem számít, mindig lesz annak megfelelő jelzés. Nem vagyunk jól belül saját magunkkal? Akkor ez elkezd szépen megjelenni a fizikai valóságban, a testünkön és idővel rajtunk is természetesen. Elkerülhetetlenül Mi hívjuk életre az összes történést a valóságunkban. “Step by step” ahogy az angolok szokták mondani. Ügyeljünk a lábunkra, talpunkra a mindennapokban. Ha magunkkal törődünk, akkor a lábunkkal is törődjünk. Simogatással, masszírozással és mozgatással is. Törekedjünk kifejezni magunkat és stabilan állni, ha nem megy, keresni kutatni; miért is nem? 


Írta: Alics Csilla Karina és Zsigó Bence